top of page

Stille bewegingen tussen de takken



Met enige regelmaat laat de Spotted Bush Snake zich zien in onze tuin. Op een rustige dag zat ik klaar met mijn camera, in de hoop wat vogels vast te leggen die af en aan vlogen naar de waterbak om te drinken en zich te wassen. Maar ineens werd het stil, de vogels verdwenen. Toen verscheen de Spotted Bush Snake, langzaam bewegend door de takken, op weg naar het water.

 

Gelukkig zat ik al klaar met mijn camera. Terwijl de slang zich geruisloos tussen de takken verplaatste, richtte ik mijn lens. Aangetrokken door het water gleed de slang naar de waterbak, dronk snel, en hervond daarna zijn weg terug door de bomen. Op een bepaald moment stopte hij even, bewoog zich een stukje mijn richting uit, en keek recht in de camera, een kort intens moment van contact.

 

De Spotted Bush Snake is een alerte, overdag actieve slang die uitstekend kan klimmen. Deze slang jaagt voornamelijk op gekko’s en wordt vaak aangetroffen in bijgebouwen, tussen muren en plafonds. Door zijn opvallende groene kleur wordt hij helaas vaak verward met de Groene Mamba of de Boomslang, wat ertoe leidt dat deze onschuldige slang onnodig wordt gedood.



Groet,


 
 
 

Ochtendstilte, avondgloed



Heel vroeg in de ochtend, jaren geleden, trok ik eropuit richting Chombe, niet ver van hier. Mijn doel: het vastleggen van de zonsopgang boven Lake Malawi.


Terwijl de eerste lichtstralen langzaam over het water gleden, kwam het landschap stilletjes tot leven. Op het strand lagen keien in allerlei kleuren en vormen – sommige nog geraakt door het kabbelende water.



Een paar dagen later keerde ik terug, ditmaal om de zonsondergang aan datzelfde meer te fotograferen. De sfeer was anders, maar even krachtig. De lucht kleurde diep oranje en de schaduwen van de keien werden langer, alsof het landschap zich opmaakte voor de nacht.



Groet,


 
 
 

Het Angolablauwfazantje in beeld



In onze tuin is het hele jaar door bedrijvigheid. Een vaste gast is het Angolablauwfazantje, een kleurrijk vogeltje uit de prachtvinkenfamilie. Ze komen drinken, badderen en af en toe zelfs nestelen in de buurt van onze waterbakken.


Het mannetje is goed te herkennen aan zijn helderblauwe borst en flanken, die doorlopen tot op de buik. In tegenstelling tot het blauwfazantje mist hij de rode wangvlek. Het vrouwtje is wat minder fel van kleur. Met hun lengte van zo'n 13 centimeter zijn ze iets groter dan hun verwante soortgenoten.


Op de foto’s is het Angolablauwfazantje te zien in verschillende momenten van zijn dagelijkse leven. Een subtiel, levendig vogeltje dat met zijn blauwe veren een kleurrijke verschijning vormt in het groen.



Groet,






 
 
 
Sign up for my mailings list

Thank you for signing up!

bottom of page